Huessense kalender 2018

Geschreven door Tjebbe Kersten
Gepubliceerd op woensdag 26 juli 2017 20:25

voorblad kalender 2018De traditie van de Huissense kalender. Tijdens de Huissense dag zal de Huissense kalender weer zijn primeur beleven.  Ook dit jaar hebben de Gildenbroeders weer een schitterende kalender gemaakt voor het jaar 2018. Met prachtige afbeeldingen van  Huissens in al zijn vormen. 

Zo hebben de samenstellers  in der loop der jaren al heel wat  moois van Huissen laten zien. In deze editie, die ook weer geheel in kleur is uitgevoerd, is wederom aandacht aan de omgeving besteed.  Het klooster met zijn inwoners in volle pracht. Een stukje natuur in de omgeving, met een bijzonder verhaal. 

Ook zijn de Huissense evenementen en Gilden bijeenkomsten vermeld en er is nog voldoende ruimte vrijgehouden voor eigen notities. De kalender is een mooi cadeau voor iedereen die woont in Huissen en daarbuiten. Bovendien steunt u hiermee de Huissense Gilden. Met de opbrengst van de kalender wordt het aloude erfgoed onderhouden. Ook voor de jeugdleden kunnen er nieuwe jeugdvaandels aangeschaft worden.

Na de Huissense dag is de kalender is te koop bij drukkerij Kuipers, Slijterij Degen en Primera in winkelcentrum De Brink, Stadsmuseum Hof van Hessen, en VVV Huissen. De kalender kost slechts  € 5,00

Nieuwe koningen Gilden Huissen

Geschreven door Tjebbe Kersten
Gepubliceerd op maandag 26 juni 2017 11:06

Zondag 25 juni werd er koning geschoten door de Huissense Gilden. Voordat de gildebroeders zich in de strijd wierpen, hadden ze eerst hun traditionele gildemaaltijd. Tegen 14:00 waren de schutters bij het Raadhuisplein. Eerst ging de houten vogel naar boven. Op deze vogel mag iedere gildebroeder en “buitengewoon lid” van de gilden schieten.

Daarna was het de beurt aan de koningskandidaten. Bij de Huissense Gilden is het gebruikelijk dat als men koning wilt worden men er zich voor inschrijft. Dit is een van de zeer oude regels die de gilden nog altijd handhaven. Het Sint Laurentiusgilde schoot dit jaar als eerste. Er was 1 kandidaat, te weten Ivan Matthijssen. Na slechts 10 schoten wist Ivan de koningsklos eraf te schieten.

Daarna was de beurt aan het Sint Gangulphusgilde. Er waren 3 kandidaten te weten, Albert Janssen, William Saat en Jan Konning. Na 113 schoten wist William Saat het laatste stukje van de klos te schieten. Naast het koningschieten werd er ook door de jeugd van het Sint Antoniusvendel geschoten. Met een luchtgeweer schoten zij voor kampioen. Damy Stipkens werd winnaar. Hij mag zich een jaar lang kampioen noemen van het jeugdvendel Sint Antonius. 

Ivan en William

Gildenfeesten 2017

Geschreven door Tjebbe Kersten
Gepubliceerd op zaterdag 17 juni 2017 16:46

24 JUNI BELEG EN ONTZET IN HUISSEN

Eén van de jaarlijks belangrijkste dagen van de Huissense Gilden is de herdenking van het beleg en ontzet van Huissen. In 1502 werd Huissen belegerd door Karel van Gelre uit Arnhem, omdat de ligging van Huissen aan de Rijn en zijn relatie met Kleef het een rijk stadje maakte. Doordat men kon vissen in de Rijn en er militaire hulp kwam uit Kleef werd Karel van Gelre verslagen door de Huissenaren.

Dit jaar staat het “Gelderse kampement” op de Molenweide. Het Huissense leger zal de hele dag door het centrum lopen. De slag om Huissen en de strijd tussen de Kleefsen en Gelderse troepen zal omstreeks 16:15 plaatsvinden op de Molenweide achter de Albert Heijn. Voor de jeugd is er een speciale zaterdagschool. Deze keer in het Antoniuskapel, met het zilverwegen. Het oudste zilver zal te zien zijn. Een speciaal programma over het beleg en ontzet waarin alles uitgelegd zal worden, voor jong en oud. En de wildeman zal de jeugd “bevrijden” en meenemen Huissen in.

Programma zaterdag 24 juni:

’s Ochtends vroeg gaat de reveilleploeg op pad om de beschermheer, oppergeneraal en koningen te wekken met het gildekanon.

8:00

Eucharistieviering ter herdenking van alle overleden gildebroeders.
Na afloop wordt er gevendeld bij het monument naast de kerk.

10:15

Zaterdagschool. Bijeenkomst in de Antoniuskapel voor de Huissense jeugd (en
eventueel ouders). De wildeman zal plotseling binnenkomen en de jeugd
meenemen.

11:00 Rondgang van de gilden en verdedigers en verwijderen barricaden
12:30-12:40 Verjaging van Gelderse troepen uit de stad
14:00 De Huissense vissers bij de strang worden belaagd door Gelderse troepen.
14:30

Gelderse troepen worden wederom uit stad verjaagd en gevangengenomen

15:45

Stadomroeper, man met ’t blek, waarschuwt voor de naderende slag.

16:15

De slag om Huissen op de Molenweide en verjaging van de Geldersen,
daarna triomftocht door de stad. Daarna is er een overwinningsbal.

   

                

                                     

 

25 JUNI 2016 KONINGSCHIETEN GILDEN HUISSEN

Wie worden de nieuwe koningen

De gildebroeders gaan gezamenlijk om 10:00 naar de Eucharistieviering. Na deze viering gaan de gildebroeders naar het gildehuis voor een bijeenkomst, waarbij tot 12.00 uur de kandidaten zich kunnen opgegeven voor het koningschieten.

Omstreeks 12.15 uur zitten de Gildebroeders aan hun gildemaaltijd.

 

Rond 13:30 uur trekken de Gilden door het stadje om naar het Raadhuisplein te gaan, waar het vogel en koningschieten zal plaatsvinden.

Er zal begonnen worden met het vogelschieten (prijsschieten). Aan het vogelschieten mag iedere gildebroeder en buitengewoon lid deelnemen. De openingsschoten zullen worden gelost door de beschermheer der gilden, drs. R. Persoon en de burgemeester en of de wethouder van de gemeente Lingewaard.

Na het vogelschieten begint men aan het koningschieten.

Het Sint Laurentiusgilde zal dit jaar als eerste schieten, gevolgd door het Sint Gangulphusgilde.

Hierbij geldt dat degene die het laatste stukje van de klos schiet zich voor een jaar koning der gilden mag noemen.

De jeugdleden zullen strijden voor de titel van beste schutter.

Zodra de nieuwe koningen bekend zijn trekken de gilden op om de koninginnen af te halen. Voor de nieuwe koningen zal een vendelhulde gegeven worden en het kanon worden afgeschoten. De dag wordt 's avonds besloten met een groot koningsbal in het Rijnstede gebouw.

Koningschild na 130 jaar weer terug bij Gilden

Geschreven door Jan Wannet
Gepubliceerd op zondag 25 juni 2017 12:07

In juni 1887 besloten de gildebroeders veertien schilden te verkopen om van het geld het Sint Gangulphusbeeld dat nu nog steeds in de kerk staat te laten Pologrameren (beschilderen). Gelukkig was de toenmalige secretaris van het gilde zo alert om van de verkochte veertien exemplaren de namen van de koningen en koninginnen in het gildeboek te noteren. Dankzij deze opsomming weten we, dat het ging om schilden uit de periode 1686 – 1838.

Op 29 maart 2012 werd het op één na oudste schild uit deze  serie; namelijk dat van Reinier van Brink en Johanna Brinkman uit 1716 geveild in Hilversum. De ons onbekende koper betaalde er € 1.150,- voor. We werden daar indertijd op geattendeerd door Johan Oomen uit Eindhoven.

Dezelfde Johan Oomen nam in maart van dit jaar contact op met de Historische Kring. Hij wilde een schild dat hij ooit had gekocht bij een antiquair in Eindhoven beschikbaar stellen aan het museum. Toen hij hoorde, dat het St. Gangulphusgilde nog steeds bestaat was het voor hem duidelijk, dat het schild een plaats moet krijgen aan de oudste keten van dit gilde.

Van de veertien schilden die in 1887 werden verkocht bestaan er dus in elk geval nog twee waarvan er nu één terugkeert aan de keten van het Sint Gangulphusgilde en weer mede kan getuigen van de rijke historie van deze broederschap.

Schild 1781 site

Beloken pasen

Geschreven door Tjebbe Kersten
Gepubliceerd op maandag 17 april 2017 17:02

Beloken Pasen,

Het Paasvuur gloeit nog en de volgende activiteit van de Huissense gilden staan weer voor de deur. Zondag 23 april, is het beloken Pasen. De dag waarop het Sint Gangulphusgilde haar oprichting viert. Het gilde vindt zijn oorsprong in 1536 en is onafgebroken actief geweest. Samen met het Sint Laurentiusgilde wordt deze dag feestelijk herdacht. Na de viering gaan de gilden naar het “Rijnstede” gebouw. Daar zal de oprichting van het Gangulphusgilde gevierd worden.

Maar niet alleen de oprichting wordt gevierd ook worden er jubilarissen gehuldigd.

Na de vendelhulde en de broodmaaltijd zullen de jubilarissen in het zonnetje worden gezet.         

Dit jaar zijn dat Henk Lippmann die 25 jaar lid is en Jan Wannet die 40 jaar lid van de gilden zijn. Het zal een feestelijke bijeenkomst zijn in het gildenhuis aan de Kardinaal de Jongstraat.

2006 koksijde belgie17 sept 025IMG 1422

Henk Lippmann                                         Jan Wannet

Meer artikelen...

 1. HUISSENSE GILDEN ONTSTEKEN PAASVUUR
 2. Bezoek Drieluik
 3. Kerst- en nieuwjaarswens
 4. Ridders van Gelre 5-9-2016
 5. Huessense kalender 2017
 6. Terugblik Gildenfeest 2016
 7. Koningen 2016
 8. Beleg en Ontzet 2016 in beeld
 9. 26 juni Koningschieten
 10. 25 juni Beleg en Ontzet
 11. Open dag Huissense Gilden groot succes.
 12. Beloken Pasen en Open dag
 13. Gilden ontsteken Eerste Paasdag Huissens Paasvuur
 14. Kerst- en nieuwjaarswens 2015
 15. Huessense Kalender 2016
 16. Huissense gilden op NDR
 17. Europees Koningschieten Peine
 18. Laurentiusdag 2015
 19. Huessense kalender 2016
 20. Uitzending van een Wagen vol Verhalen
 21. Nieuwe koningen 2015
 22. Oude film van beleg en onzet in 1970
 23. Koningschieten 21 juni 2015
 24. Beleg en Ontzet van Huissens 20 juni 2015
 25. Impressie Umdracht 2015
 26. Stemmen schieten
 27. Jan Könning geridderd
 28. Impressie Beloken Pasen 2015
 29. Vendeliers worden 1e
 30. Kerst- en nieuwjaarswens 2014
 31. Een wagen vol verhalen
 32. Federatief concours OLV Gilde
 33. Lingewaard Koningschieten
 34. ALBERT JANSEN EN TJEBBE KERSTEN NIEUWE KONINGEN HUISSENSE GILDEN
 35. Het Huissense Koningschieten in 10 Simpele Stappen
 36. Koningschieten 29 juni 2014
 37. Beleg en Ontzet van Huissen 28 juni 2014
 38. Huissense Gilden stralende opening Grand Defilé Apeldoorn
 39. Grand defilé 200 jaar Koninkrijk in Apeldoorn
 40. Jubilarissen Huissense Gilden
 41. Huissense Gilden ontsteken Paasvuur in jubelend Huissen
 42. Huissense vendeliers Gelders Kampioen
 43. Huissense gilden en de Bietenrooiers in Benninghausen
 44. Jaaroverzicht 2013
 45. Theo Bouwmeister overleden
 46. Huessense kalender ideaal als cadeau voor de feestdagen
 47. Gildekapel open tijdens Open Monumentendag
 48. Zondag 25 augustus: Kerkwijding
 49. Zondag 11 augustus: Laurentiusdag
 50. Het verhaal van St. Laurentius
 51. Archief Gildenkroniek online
 52. Gilden presenteert Huessense Kalender 2014
 53. Harry Berendsen Koning St. Gangulphusgilde
 54. 23 juni: Koningschieten 2013
 55. 22 juni: Beleg en Ontzet Huissen 2013
 56. Foto's uit archief Spaarnestad
 57. Paasvuur: start van een nieuw begin.
 58. Viering oprichtingsdag van de Gilden
 59. Paasvuur in de polder
 60. De Nieuwjaarsreceptie van de Huissense Gilden.
 61. Tjebbe bij Interland Nederland-Belgie
 62. Tjebbe Kersten geselecteerd voor interland Nederland - België.
 63. Kampioenenwedstrijd St. Joris
 64. Nieuwe Koning Schutterij Gijsbrecht van Aemstel en honderd morgen Te Doornenburg.
 65. Goede prestatie Gilden Huissen federatiedag Duiven
 66. Kruisboogvendel St. Joris
 67. Henk Iding Nederlands Kampioen
 68. Nieuwe koningen
 69. Oud Huissens gildenzilver geveild
 70. Vendeliers behalen 1e prijs bij indoorvendelen
 71. Gilden huissen ontsteken paasvuur
 72. Kerst, Nieuwsjaarswens
 73. Huissense gildenbroeders onderscheiden
 74. Ben Stegeman Lingewaard Koning
 75. Lingewaard Koningschieten 2011
 76. Monument geplaatst
 77. film bij onthulling exodusmonument Mea Vota
 78. Gildekanon tijdens umdracht
 79. Koningen 2011
 80. Huissen is weer belegd en ontzet
 81. 18 EN 19 JUNI GILDENFEESTEN HUISSEN
 82. De Huissense Gilden ontsteken het paasvuur.

Gildenhuissen.nl is de website van het St. Gangulphusgilde en het St. Laurentiusgilde binnen de stad Huissen
© 2012, Alle rechten voorbehouden

Deze website is het best te bekijken in Google+ Chrome, Mozilla Firefox 3- of Microsoft Internet Explorer 9 of hoger