HTML4

Nieuwe koningen Gilden Huissen

Geschreven door Tjebbe Kersten
Gepubliceerd op maandag 26 juni 2017 11:06

Zondag 25 juni werd er koning geschoten door de Huissense Gilden. Voordat de gildebroeders zich in de strijd wierpen, hadden ze eerst hun traditionele gildemaaltijd. Tegen 14:00 waren de schutters bij het Raadhuisplein. Eerst ging de houten vogel naar boven. Op deze vogel mag iedere gildebroeder en “buitengewoon lid” van de gilden schieten.

Daarna was het de beurt aan de koningskandidaten. Bij de Huissense Gilden is het gebruikelijk dat als men koning wilt worden men er zich voor inschrijft. Dit is een van de zeer oude regels die de gilden nog altijd handhaven. Het Sint Laurentiusgilde schoot dit jaar als eerste. Er was 1 kandidaat, te weten Ivan Matthijssen. Na slechts 10 schoten wist Ivan de koningsklos eraf te schieten.

Daarna was de beurt aan het Sint Gangulphusgilde. Er waren 3 kandidaten te weten, Albert Janssen, William Saat en Jan Konning. Na 113 schoten wist William Saat het laatste stukje van de klos te schieten. Naast het koningschieten werd er ook door de jeugd van het Sint Antoniusvendel geschoten. Met een luchtgeweer schoten zij voor kampioen. Damy Stipkens werd winnaar. Hij mag zich een jaar lang kampioen noemen van het jeugdvendel Sint Antonius. 

Ivan en William

Koningschild na 130 jaar weer terug bij Gilden

Geschreven door Jan Wannet
Gepubliceerd op zondag 25 juni 2017 12:07

In juni 1887 besloten de gildebroeders veertien schilden te verkopen om van het geld het Sint Gangulphusbeeld dat nu nog steeds in de kerk staat te laten Pologrameren (beschilderen). Gelukkig was de toenmalige secretaris van het gilde zo alert om van de verkochte veertien exemplaren de namen van de koningen en koninginnen in het gildeboek te noteren. Dankzij deze opsomming weten we, dat het ging om schilden uit de periode 1686 – 1838.

Op 29 maart 2012 werd het op één na oudste schild uit deze  serie; namelijk dat van Reinier van Brink en Johanna Brinkman uit 1716 geveild in Hilversum. De ons onbekende koper betaalde er € 1.150,- voor. We werden daar indertijd op geattendeerd door Johan Oomen uit Eindhoven.

Dezelfde Johan Oomen nam in maart van dit jaar contact op met de Historische Kring. Hij wilde een schild dat hij ooit had gekocht bij een antiquair in Eindhoven beschikbaar stellen aan het museum. Toen hij hoorde, dat het St. Gangulphusgilde nog steeds bestaat was het voor hem duidelijk, dat het schild een plaats moet krijgen aan de oudste keten van dit gilde.

Van de veertien schilden die in 1887 werden verkocht bestaan er dus in elk geval nog twee waarvan er nu één terugkeert aan de keten van het Sint Gangulphusgilde en weer mede kan getuigen van de rijke historie van deze broederschap.

Schild 1781 site

Beloken pasen

Geschreven door Tjebbe Kersten
Gepubliceerd op maandag 17 april 2017 17:02

Beloken Pasen,

Het Paasvuur gloeit nog en de volgende activiteit van de Huissense gilden staan weer voor de deur. Zondag 23 april, is het beloken Pasen. De dag waarop het Sint Gangulphusgilde haar oprichting viert. Het gilde vindt zijn oorsprong in 1536 en is onafgebroken actief geweest. Samen met het Sint Laurentiusgilde wordt deze dag feestelijk herdacht. Na de viering gaan de gilden naar het “Rijnstede” gebouw. Daar zal de oprichting van het Gangulphusgilde gevierd worden.

Maar niet alleen de oprichting wordt gevierd ook worden er jubilarissen gehuldigd.

Na de vendelhulde en de broodmaaltijd zullen de jubilarissen in het zonnetje worden gezet.         

Dit jaar zijn dat Henk Lippmann die 25 jaar lid is en Jan Wannet die 40 jaar lid van de gilden zijn. Het zal een feestelijke bijeenkomst zijn in het gildenhuis aan de Kardinaal de Jongstraat.

2006 koksijde belgie17 sept 025IMG 1422

Henk Lippmann                                         Jan Wannet

Gildenfeesten 2017

Geschreven door Tjebbe Kersten
Gepubliceerd op zaterdag 17 juni 2017 16:46

24 JUNI BELEG EN ONTZET IN HUISSEN

Eén van de jaarlijks belangrijkste dagen van de Huissense Gilden is de herdenking van het beleg en ontzet van Huissen. In 1502 werd Huissen belegerd door Karel van Gelre uit Arnhem, omdat de ligging van Huissen aan de Rijn en zijn relatie met Kleef het een rijk stadje maakte. Doordat men kon vissen in de Rijn en er militaire hulp kwam uit Kleef werd Karel van Gelre verslagen door de Huissenaren.

Dit jaar staat het “Gelderse kampement” op de Molenweide. Het Huissense leger zal de hele dag door het centrum lopen. De slag om Huissen en de strijd tussen de Kleefsen en Gelderse troepen zal omstreeks 16:15 plaatsvinden op de Molenweide achter de Albert Heijn. Voor de jeugd is er een speciale zaterdagschool. Deze keer in het Antoniuskapel, met het zilverwegen. Het oudste zilver zal te zien zijn. Een speciaal programma over het beleg en ontzet waarin alles uitgelegd zal worden, voor jong en oud. En de wildeman zal de jeugd “bevrijden” en meenemen Huissen in.

Programma zaterdag 24 juni:

’s Ochtends vroeg gaat de reveilleploeg op pad om de beschermheer, oppergeneraal en koningen te wekken met het gildekanon.

8:00

Eucharistieviering ter herdenking van alle overleden gildebroeders.
Na afloop wordt er gevendeld bij het monument naast de kerk.

10:15

Zaterdagschool. Bijeenkomst in de Antoniuskapel voor de Huissense jeugd (en
eventueel ouders). De wildeman zal plotseling binnenkomen en de jeugd
meenemen.

11:00 Rondgang van de gilden en verdedigers en verwijderen barricaden
12:30-12:40 Verjaging van Gelderse troepen uit de stad
14:00 De Huissense vissers bij de strang worden belaagd door Gelderse troepen.
14:30

Gelderse troepen worden wederom uit stad verjaagd en gevangengenomen

15:45

Stadomroeper, man met ’t blek, waarschuwt voor de naderende slag.

16:15

De slag om Huissen op de Molenweide en verjaging van de Geldersen,
daarna triomftocht door de stad. Daarna is er een overwinningsbal.

   

                

                                     

 

25 JUNI 2016 KONINGSCHIETEN GILDEN HUISSEN

Wie worden de nieuwe koningen

De gildebroeders gaan gezamenlijk om 10:00 naar de Eucharistieviering. Na deze viering gaan de gildebroeders naar het gildehuis voor een bijeenkomst, waarbij tot 12.00 uur de kandidaten zich kunnen opgegeven voor het koningschieten.

Omstreeks 12.15 uur zitten de Gildebroeders aan hun gildemaaltijd.

 

Rond 13:30 uur trekken de Gilden door het stadje om naar het Raadhuisplein te gaan, waar het vogel en koningschieten zal plaatsvinden.

Er zal begonnen worden met het vogelschieten (prijsschieten). Aan het vogelschieten mag iedere gildebroeder en buitengewoon lid deelnemen. De openingsschoten zullen worden gelost door de beschermheer der gilden, drs. R. Persoon en de burgemeester en of de wethouder van de gemeente Lingewaard.

Na het vogelschieten begint men aan het koningschieten.

Het Sint Laurentiusgilde zal dit jaar als eerste schieten, gevolgd door het Sint Gangulphusgilde.

Hierbij geldt dat degene die het laatste stukje van de klos schiet zich voor een jaar koning der gilden mag noemen.

De jeugdleden zullen strijden voor de titel van beste schutter.

Zodra de nieuwe koningen bekend zijn trekken de gilden op om de koninginnen af te halen. Voor de nieuwe koningen zal een vendelhulde gegeven worden en het kanon worden afgeschoten. De dag wordt 's avonds besloten met een groot koningsbal in het Rijnstede gebouw.

HUISSENSE GILDEN ONTSTEKEN PAASVUUR

Geschreven door Jan Wannet
Gepubliceerd op maandag 27 maart 2017 19:23

Jaarlijkse traditie één van de eerste dagen van het nieuwe gildenjaar.

Op zondag, Eerste Paasdag, 16 april ontsteken de Gilden van Sint Gangulphus en Sint Laurentius het paasvuur om te vieren dat de lente en daarmee het nieuwe jaar en gildeseizoen is begonnen. De gilden doen dit ieder jaar met veel grandeur. 

Duivelspop

Het paasvuur in Huissen onderscheid zich van andere paasvuren omdat er een duivelspop boven op de stapel wordt geplaatst. De duivelspop staat symbool voor het kwaad en door het verbranden van de pop zorgen de Huissense gilden ervoor dat  iedereen het jaar met een schone lei kan beginnen.

Bij het vallen van de duisternis vertrekken de Gilden naar de stadskerk waar defakkels worden ontstoken aan de paaskaars. Met brandende fakkels, tromgeroffel en de duivelspop voorop trekken de gilden, onder grote belangstelling, naar de vuurstapel aan de Molenweide. De koningen van de beide gilden zullen het paasvuur ontsteken. Als de pop die zich boven op de stapel bevind vlam vat zullen de vendeliers van de gilden een vendelhulde brengen aan hun koningen en het publiek.

Molenweide

Het paasvuur zal zoals ieder jaar plaats vinden op de Molenweide,achterde tijdelijke Albert Heijn, in Huissen. Om circa 21.00 zullen de gilden daar aankomen en wordt de stapel aangestoken. Traditiegetrouw trekt het paasvuur honderden bezoekers, die de stapel vanaf de dijk bijzonder goed kunnen zien. In het schijnsel van de vlammen zullen de vendeliers de vendelgroet brengen.

Paasvuur 2015

Paasvuur 2015 4

Meer artikelen...

 1. Bezoek Drieluik
 2. Kerst- en nieuwjaarswens
 3. Ridders van Gelre 5-9-2016
 4. Huessense kalender 2017
 5. Terugblik Gildenfeest 2016
 6. Koningen 2016
 7. Beleg en Ontzet 2016 in beeld
 8. 26 juni Koningschieten
 9. 25 juni Beleg en Ontzet
 10. Open dag Huissense Gilden groot succes.
 11. Beloken Pasen en Open dag
 12. Gilden ontsteken Eerste Paasdag Huissens Paasvuur
 13. Kerst- en nieuwjaarswens 2015
 14. Huessense Kalender 2016
 15. Huissense gilden op NDR
 16. Europees Koningschieten Peine
 17. Laurentiusdag 2015
 18. Huessense kalender 2016
 19. Uitzending van een Wagen vol Verhalen
 20. Nieuwe koningen 2015
 21. Oude film van beleg en onzet in 1970
 22. Koningschieten 21 juni 2015
 23. Beleg en Ontzet van Huissens 20 juni 2015
 24. Impressie Umdracht 2015
 25. Stemmen schieten
 26. Jan Könning geridderd
 27. Impressie Beloken Pasen 2015
 28. Vendeliers worden 1e
 29. Kerst- en nieuwjaarswens 2014
 30. Een wagen vol verhalen
 31. Federatief concours OLV Gilde
 32. Lingewaard Koningschieten
 33. ALBERT JANSEN EN TJEBBE KERSTEN NIEUWE KONINGEN HUISSENSE GILDEN
 34. Het Huissense Koningschieten in 10 Simpele Stappen
 35. Koningschieten 29 juni 2014
 36. Beleg en Ontzet van Huissen 28 juni 2014
 37. Huissense Gilden stralende opening Grand Defilé Apeldoorn
 38. Grand defilé 200 jaar Koninkrijk in Apeldoorn
 39. Jubilarissen Huissense Gilden
 40. Huissense Gilden ontsteken Paasvuur in jubelend Huissen
 41. Huissense vendeliers Gelders Kampioen
 42. Huissense gilden en de Bietenrooiers in Benninghausen
 43. Jaaroverzicht 2013
 44. Theo Bouwmeister overleden
 45. Huessense kalender ideaal als cadeau voor de feestdagen
 46. Gildekapel open tijdens Open Monumentendag
 47. Zondag 25 augustus: Kerkwijding
 48. Zondag 11 augustus: Laurentiusdag
 49. Het verhaal van St. Laurentius
 50. Archief Gildenkroniek online
 51. Gilden presenteert Huessense Kalender 2014
 52. Harry Berendsen Koning St. Gangulphusgilde
 53. 23 juni: Koningschieten 2013
 54. 22 juni: Beleg en Ontzet Huissen 2013
 55. Foto's uit archief Spaarnestad
 56. Paasvuur: start van een nieuw begin.
 57. Viering oprichtingsdag van de Gilden
 58. Paasvuur in de polder
 59. De Nieuwjaarsreceptie van de Huissense Gilden.
 60. Tjebbe bij Interland Nederland-Belgie
 61. Tjebbe Kersten geselecteerd voor interland Nederland - België.
 62. Kampioenenwedstrijd St. Joris
 63. Nieuwe Koning Schutterij Gijsbrecht van Aemstel en honderd morgen Te Doornenburg.
 64. Goede prestatie Gilden Huissen federatiedag Duiven
 65. Kruisboogvendel St. Joris
 66. Henk Iding Nederlands Kampioen
 67. Nieuwe koningen
 68. Oud Huissens gildenzilver geveild
 69. Vendeliers behalen 1e prijs bij indoorvendelen
 70. Gilden huissen ontsteken paasvuur
 71. Kerst, Nieuwsjaarswens
 72. Huissense gildenbroeders onderscheiden
 73. Ben Stegeman Lingewaard Koning
 74. Lingewaard Koningschieten 2011
 75. Monument geplaatst
 76. film bij onthulling exodusmonument Mea Vota
 77. Gildekanon tijdens umdracht
 78. Koningen 2011
 79. Huissen is weer belegd en ontzet
 80. 18 EN 19 JUNI GILDENFEESTEN HUISSEN
 81. De Huissense Gilden ontsteken het paasvuur.

Gildenhuissen.nl is de website van het St. Gangulphusgilde en het St. Laurentiusgilde binnen de stad Huissen
© 2012, Alle rechten voorbehouden

Deze website is het best te bekijken in Google+ Chrome, Mozilla Firefox 3- of Microsoft Internet Explorer 9 of hoger