(jeugd)functies

Wat doen een tamboer.

Een tamboer is een jongen of meisje die voorop loopt met een trommel.

Hij of zij laat de stad Huissen weten dat de gilden eraan komt!

Er zijn twee verschillende trommels, de scherpe en de dieptrom. Een dieptrom geeft de maat aan, waar de gilden in moet lopen. De andere trom slaat scherp, dit betekent dat deze verschillende marsen (muziekstukken) speelt en zo de gilden muzikaal begeleid.

Naast deze twee verschillende trommels hebben de tamboers een functies.

Dit zijn er twee, de voorman en de gildetamboer.
De voorman heeft de leiding over de tamboers en geeft aan welke mars ze gaan spelen. Daarom is het belangrijk te luisteren naar de voorman.

De gildetamboer laat op een verplichte optrekdag weten dat de gilden eraan komt. Hij loopt dan ’s ochtends door Huissen met een andere tamboer.

De tamboers oefenen 1 keer per week. Dit is op een dinsdag.

Wil je meedoen en ben je 7 jaar, kom dan gerust eens kijken.

 

Wat doen een vendelier

Behalve tamboer kan je bij de gilde ook jeugdvendelier worden. Een vendelier is een jongen of meisje die een vlag draagt en hier mee kan zwaaien volgens een bepaald patroon. Wij noemen dat vendelen.vendelier1

Tijdens speciale gelegenheden, zoals op de optrekdagen van de gilden wordt er een vendelhulde gegeven. Dan laat je door het vendelen zien dat je die persoon eert.

Vendelen is al heel oud en stamt ui de middeleeuwen. Vendelen was een soort gebed. Elk type slag heeft een betekenis.

Als vendelier moet je luisteren naar de commando’s van de generaal. Vendelen begint met het presenteren van de vlag. Daarna wordt het commando “zwaait het vaandel” gegeven met een rede voor het vendelen. Als gilden vendelen wij meestal voor God, Koning en Vaderland.

vendelier2

 

Niemand mag op de vlag lopen, behalve de paus, de kardinaal en de koning van Nederland.

Ons gilde heeft 3 soorten vlaggen. Rode vlaggen van St. Gangulphusgilde, blauwe van St. Laurentiusgilde en rood/blauwe voor het St. Antoniusvendel.

Een paar keer per jaar worden er vendelwedstrijden georganiseerd. Die vendelwedstrijden zijn voor de gilden en schutterijen uit de omgeving. Zij strijden dan om wie het beste kan vendelen. De voordraaier bepaalt het tempo. De rest van de vendeliers moet daarom goed op het tempo van de voordraaier letten.

Vendelen is nog best moeilijk, daarom wordt er ook (bijna) elke week geoefend. En iedereen kan het leren.

Jullie zijn van harte welkom op de dinsdagavond in het Rijnstedegebouw.

 

Wat doet de jeugdkoning

Binnen het St. Antoniusgilde is er ook een jeugdkoning. Dit kan een jeugdvendelier of jeugdtamboer zijn.jeugdkoning

Als je jeugdkoning ben, krijg je een zilveren schildje om en ben jij het middelpunt van de jeugd.

Je bent jeugdkoning voor een jaar. In dat jaar loop je tussen de jeugdvendeliers. Tijdens kringconcours mag je meedoen doen met het schieten voor de jeugdkoning van het concours. Verder is het vooral een eretitel.

Hoe wordt je jeugkoning?
1 keer per jaar schiet de jeugd op een kunststof vogel. Wie het lukt om het laatste stukje er vanaf te schieten, is dat jaar de jeugdkoning. Dit gebeurt vaak in het weekend dat het dichtst bij 25 juni ligt. Het jeugdkoningschieten is op het raadshuisplein.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *