HTML4

BENO BANNER HOME 2017

Het Beleg en Ontzet van tegenwoordig is, zoals al eerder aangegeven eerder een vervolg op de folklore die zich eeuwenlang ontwikkeld heeft dan op de historische slag in 1502. Het staat bol van traditie's We leggen er een aantal voor u uit. Er volgen er later meer, houd de pagina in de gaten.  

DE WILDEMAN EN DE BENDE VAN DE WILDEMAN
De wildeman is de spion van de Gelre’s troepen. Hij is door Karel van Gelre de stad Huissen ingestuurd om informatie te verkrijgen over de troepen van Huissen tijdens het beleg. Deze informatie verkrijgt hij door de kinderen van Huissen om te kopen met snoep, speelgoed en frisdrank. Tijdens het vuurgevecht wordt de wildeman gevangen genomen en als trofee door Huissen heen gejaagd.

De bende van de wildeman zijn Huissense kinderen die met de wildeman rondtrekken door de straten van het stadje. Vroeger werd het beleg en ontzet op de maandag gehouden (het koningschieten was toen nog steeds op de zondag). De kinderen van de Huissense basisscholen werden rond 11 uur bevrijd van de schoolles door de wildeman en meegenomen door Huissen. Tegenwoordig vind het beleg en ontzet plaats op de zaterdag, maar ook dan worden de kinderen bevrijd door de wildeman op de zaterdagschool. De zaterdagschool begint om 10 uur in de stadskerk en is toegankelijk voor ieder kind en ouder die in een uurtje tijd iets wil leren over de geschiedenis van Huissen en het beleg en ontzet. Hierna worden de kinderen meegenomen door de wildeman en worden ze de hele dag vermaakt met activiteiten, eten en drinken. Het is aan de kinderen zelf hoe laat ze zich bij de bende voegen of naar huis willen. De bende van de wildeman loopt van 11 uur tot 5 uur in Huissen.

VUURVECHTEN
Het vuurgevecht of spiegelgevecht is het hoogtepunt van het beleg en ontzet. Om half 5 vind dit gevecht plaats op de molenweide achter de Albert Heijn. Na een duel tussen de generaals van beide legers vallen de troepen van Huissen/Kleef en Gelre elkaar aan. Het doel is om alle troepen van Gelre over het vuur heen te krijgen naar de kant van Huissen. Hierbij wordt ook de wildeman gevangen genomen door de bielemannen. Nadat de Huissense en Kleefse troepen gewonnen hebben, worden de koningen op de schouder genomen terwijl ‘Lang leve de koning’ wordt gespeeld.

VISSEN IN DE STRANG
Het vissen tijdens het beleg van Karel van Gelre was van levensbelang voor de inwoners van de stad. Dit wordt elk jaar nog herdacht door te vissen in de strang om 2 uur ’s middags. De gevangen vis, in de vorm van haring en dropvisjes, wordt daarna uitgedeeld aan de inwoners van Huissen op de markt. Overdag kan het voorkomen dat de troepen van Gelre de Huissense stad proberen binnen te komen. Zodra deze ontdekt worden moeten ze verjaagd worden door de Huissense troepen.

SCHOUWEN VAN DE WEGEN EN DE BIELEMANNEN
Het schouwen van de wegen vind plaats op zaterdag tussen 11 uur en half 12. De gilden trekt door de straten van Huissen om de stad te controleren op troepen van Karel van Gelre en de bende van de wildeman. De bielemannen lopen voorop in de stoet om eventuele wegblokkades weg te halen. Na het schouwen van de wegen vind de splitsing van de troepen plaatst op de markt om half 1.

De bielemannen gaan voor in de strijd en controleren de wegen opdat ze veilig zijn. Tijdens het schouwen der wegen zullen zij de barricades verwijderen die de bende van de wildeman heeft geplaatst. Ook controleren zij of er geen loslopende gilde vrouwen of Gelderse troepen in Huissen zijn. Deze mogen anders in de schandpaal gezet worden. Tijdens het vuurgevecht zullen zij de wildeman vangen en hem daarna door Huissen begeleiden.

KANONNIERS
De kanonniers zijn de verantwoordelijken voor de reveille op de zaterdagochtend van beleg en ontzet. Vanaf 4.00 uur gaan zij langs de huizen van de burgemeester, de beschermheer, de pastoor en de koningen van het gilden om ze uit bed te schieten. Overdag laten de kanonniers ook regelmatig het kanon klinken in de straten van Huissen.

DOKTOREN
De doktoren zijn verantwoordelijk voor het verzorgen van de verwondingen van de troepen. Deze wonden ontstaan tijdens de schermutselingen in en buiten het centrum van Huissen, welke de hele dag plaatsvinden. Zij verzorgen ook de wonden van de kinderen die meelopen met de wildeman. 

DE KOERIER
De koerier zorgt voor de communicatie tussen de beide legers. Dit gebeurt namelijk niet via een telefoon of internet, maar met brieven die geschreven zijn door de koningen van beide legers. Op verschillende tijdstippen worden de brieven voorgelezen op de markt door de man met het blek (om 13.30 en 14.30 uur). Dit jaar wordt de rol van koerier vervuld door Henri Hermeling

DE MAN MET HET VISNET
De man met het visnet staat symbool voor het tekort aan voedsel in Huissen tijdens het beleg door Karel van Gelre. Om aan voedsel te komen visde de Huissense bevolking in de rivier de Rijn. Destijds lag de Rijn dichter bij Huissen en was het mogelijk om vanaf de stadmuren te vissen. Deze traditie wordt elk jaar herdacht door 's middags (14.00 uur) te vissen in de plas de strang, wat net achter de dijk bij de bibliotheek ligt.

 

Gildenhuissen.nl is de website van het St. Gangulphusgilde en het St. Laurentiusgilde binnen de stad Huissen
© 2012, Alle rechten voorbehouden

Deze website is het best te bekijken in Google+ Chrome, Mozilla Firefox 3- of Microsoft Internet Explorer 9 of hoger