HTML4

Koningschieten 21 juni 2015

Geschreven door Tjebbe Kersten
Gepubliceerd op woensdag 10 juni 2015 08:00

Nieuwe koning is bekendDe voorbereiding van het koningschieten begint al op de derde zondag na Pasen. Dan komen de gildenbroeders bijeen om te stemmen of er wel of niet geschoten wordt op de vogels en klossen. De uitslag van deze stemming wordt door de man met het Blèk en gildentamboers aan de bevolking verteld. Dan zal ook de vlag in de gildenmast worden gehesen, zodat de Huissenaren kunnen zien dat er weer geschoten wordt op de vogels en de klossen. Vanaf 1945 is de uitslag altijd nog positief geweest. Maar er zijn ook tijden geweest dat er negatief werd gestemd. Dan vond er geen koningschieten plaats. In de oude gildenboeken lezen we dan ook “wegens duuren tijd” er geen koning geschoten werd. Het vogelschieten (prijsschieten) ging wel gewoon door. De gildenbroeders gaan eerst gezamenlijk om 10:00 naar de Eucharistieviering. Na deze viering gaan de gildenbroeders naar het gildenhuis voor een bijeenkomst, waarbij tot 12.00 uur de kandidaten zich kunnen opgegeven voor het koningschieten. 

Omstreeks 12.15 uur zitten de Gildenbroeders aan hun Gildenmaaltijd. 

Rond 13:30 uur trekken de Gilden door het stadje om naar het Raadhuisplein te gaan, waar het vogel en koningschieten zal plaatsvinden. Er zal begonnen worden met het vogelschieten of te wel prijsschieten.

Aan het vogelschieten mag iedere gildenbroeder en buitengewoon lid deelnemen. De openingsschoten zullen worden gelost door de beschermheer der gilden, drs. R. Persoon en de burgemeester en of de wethouder van de gemeente Lingewaard. 

Na het vogelschieten begint men aan het koningschieten. Tijdens het koningschieten is er voor de jeugd en geïnteresseerden de mogelijkheid om luchtbuks te schieten onder begeleiding van de gilden.

Bij voldoende kandidaten zal het Sint Laurentiusgilde als eerste schieten, gevolgd door het Sint Gangulphusgilde.

Hierbij geldt dat degene die het laatste stukje van de klos schiet zich voor een jaar koning der gilden mag noemen.

Zodra de nieuwe koningen bekend zijn trekken de gilden op om de koninginnen af te halen. Voor de nieuwe koningen zal een vendelhulde gegeven worden en het kanon worden afgeschoten. De dag wordt 's avonds besloten met een groot koningsbal in de Buitenpoort.

Gildenhuissen.nl is de website van het St. Gangulphusgilde en het St. Laurentiusgilde binnen de stad Huissen
© 2012, Alle rechten voorbehouden

Deze website is het best te bekijken in Google+ Chrome, Mozilla Firefox 3- of Microsoft Internet Explorer 9 of hoger