HTML4

Jubilarissen Huissense Gilden

Geschreven door Tjebbe Kersten
Gepubliceerd op zaterdag 10 mei 2014 14:35

Beloken Pasen, de eerste zondag na Pasen, is een feestdag voor de Huissense Gilden.Niet alleen wordt op deze dag de oprichting van het Sint Gangulphusgilde in 1536 herdacht, ook worden er de jubilarissen gehuldigd. Dit jaar waren er vijf jubilarissen.

Allereerst Wim Kersten, 25 jaar lid. Wim is verschillende malen koning geweest , tijdens het schuttersfeest drager van het visnet en de laatste jaren speelt hij ook voor wildeman. De Rienblaozers kwamen speciaal voor hem een serenade brengen.

Henk Bouwmeister 25 jaar lid, is een overtuigend vendelier. Jaarlijks maakt hij ook de vogels en klossen voor het koningschieten. Henk is ook koning geweest, en een hoogtepunt van het koningsjaar was toch wel de reis naar Polen, het Europees koningschieten.

Als derde was Frits van Brummelen, 25 jaar lid. Frits is voorzitter van de gilden en tevens vendelier. Ook hij is koning geweest en heeft diverse bestuurlijke functies vervuld binnen het gilde.

Ivan Mathijssen 25 jaar lid. Begonnen als jeugdtamboer, en nu keizer. Ivan heeft naast het tamboeren ook het vendelen geleerd. Maar ook is hij verschillende malen koning geweest. Ooit was hij bijna Europees koning, als zijn voorganger niet het laatste stukje naar beneden had geschoten.

Jan Könning 50 jaar lid van het gilde. Jan is heeft veel functies vervuld, en
is op dit moment penningmeester en kanonnier. Jan is niet alleen actief
binnen ons gilde, maar ook bij de Gelderse federatie van schuttersgilde. Dat Jan daar actief is bleek uit het feit dat een delegatie van het federatie-
bestuur aanwezig was. Jan ontving uit handen van de federatievoorzitter de eremedaille van de federatie. Een heel bijzondere onderscheiding. Maar ook de gilden kregen een verrassing. Ter gelegenheid van zijn 50 jarig jubileum schonk Jan Könning de gilden een nieuw kanon.

Na al deze huldigingen en toespraken en felicitaties werd deze dag besloten met een gezellig samenzijn.

Gildenhuissen.nl is de website van het St. Gangulphusgilde en het St. Laurentiusgilde binnen de stad Huissen
© 2012, Alle rechten voorbehouden

Deze website is het best te bekijken in Google+ Chrome, Mozilla Firefox 3- of Microsoft Internet Explorer 9 of hoger