HTML4

Huissense vendeliers Gelders Kampioen

Geschreven door Tjebbe Kersten
Gepubliceerd op donderdag 03 april 2014 21:19

Vendeliers Gelders KampioenOp zondag 30 Maart 2014 werd het Gelders Kampioenschap Vendelen Indoor georganiseerd in Pannerden. De organisatie is in handen van het Officierencorps Claudius Civilis. Voor deze dag hadden meer als 40 Gelderse Gilden en schutterijen zich aangemeld.

De vendeliers zijn in verschillende klassen ingedeeld. De Huissense vendeliers behaalden de eerste prijs in het klassiek vendelen. Een hele prestatie.

Vendelen is een sport die een flinke lichamelijke prestatie vraagt. 'Als er minder activiteiten zijn, voor of na het Gilde en schutterijen seizoen, is men op het idee gekomen om het indoor te vendelen te organiseren. Een voordeel is dat voor alle deelnemers de omstandigheden dezelfde zijn.

Als vendeliers samen optreden moeten alle slagen synchroon zijn. Vendelen is niet zo maar wat met je vendel in het rond zwaaien, maar iedere slag heeft een eigen betekenis. Ontspannen en inspannen zijn streng gescheiden. Vendelen vereist een grote mate van concentratie. Het vendelen is een gebruik dat bij alle Gilden en schutterijen in Europa leeft. Niet alleen volwassenen zwaaien het vendel maar ook veel jongeren. De jeugdvendeliers vormen ook een belangrijk deel van het vendel.

Heb je interesse om meer te weten van deze bijzondere sport, kom een keer kijken op een oefenavond van de Gelderse kampioenen klassiek vendelen.

Gildenhuissen.nl is de website van het St. Gangulphusgilde en het St. Laurentiusgilde binnen de stad Huissen
© 2012, Alle rechten voorbehouden

Deze website is het best te bekijken in Google+ Chrome, Mozilla Firefox 3- of Microsoft Internet Explorer 9 of hoger