HTML4

Gildekapel open tijdens Open Monumentendag

Geschreven door Jan Giesen
Gepubliceerd op woensdag 11 september 2013 18:19

gildekapelSinds 1971 hebben de Huissense Gilden een eigen gildekapel in de stadparochiekerk OLV ten hemelopeneming Huissen. De kapel is toegewijd aan vier patroonheiligen van de Huissense Gilden: Sint Antonius, Sint Joris, Sint Gangulphus en Sint Laurentius. Deze unieke kapel is tijdens Open Monumentendag, op zondag 15 september te bezoeken

De Gildekapel

De kapel is te vinden aan de noordzijde van de toren (vanaf het altaar rechts). In de kapel is onder andere een bronzen reliëfwerk te vinden van Kees Berendsen waar de vier heiligen worden afgebeeld. Het meest in het oog springende is de altaarsteen. De altaarsteen is een van de molenstenen uit de in 1929 gesloopte molen van Huissen. Deze steen heeft een diameter van meer dan 1,40m. In het asgat is bij de inwijding een loden koker met daarin een gekalligrafeerde oorkonde ingemetseld. Twee andere topstukken zijn drie oude recent gestaureerde vaandels.

Totstandkoming van de kapel

De gildenkapel is door samenwerking van gilden-voorzitter J. Lippmann en oppergeneraal pastor Van Kessel tot stand gekomen. Deze aanzet kwam op de ledenvergadering van 23 april 1961. Om de bouw en aankleding van de gildekapel te kunnen beskostigen is er een loterij uitgeschreven. Ook zijn er veel giften verzameld. De bekende Huissense kunstenaar Kees Berendsen kreeg de opdracht de inrichting van de kapel te verzorgen. En op 29 mei 1971 werd de kapel ingewijd door de toenmalige oppergeneraal pastor Bergsma en door de Gildebroeders, onder wie koningen H. Pauwelsen (St. Gangulphusgilde) en Cor Sluiter (St. Laurentiusgilde), feestelijk in gebruik genomen.

Open Monumentendag

De Gildekapel is op de Open Monumentendag voor publiek geopend. Dat is op zondag 15 september. Naast de gildekapel is ook de rest van de kerk geopend. Er wordt daar aandacht geschonken aan "Het rijke roomsche leven". Er is een doorlopende voorstelling met beelden van vroeger en nu. Daarnaast verzorgen vrijwilligers een rondleiding. Er worden monstransen en diverse andere liturgische gebruiksvoorwerpen tentoongesteld. Er zijn ook vrijwilligers aanwezig die u meer over de gildekapel kunnen vertellen. Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september. Duizenden monumenten in ons land zijn dan gratis toegankelijk.

De kerk en de gildekapel zijn op zondag 15 september van 12.00 tot 17.00 geopend en u bent van harte welkom. 

Gildenhuissen.nl is de website van het St. Gangulphusgilde en het St. Laurentiusgilde binnen de stad Huissen
© 2012, Alle rechten voorbehouden

Deze website is het best te bekijken in Google+ Chrome, Mozilla Firefox 3- of Microsoft Internet Explorer 9 of hoger