HTML4

Huissense gildenbroeders onderscheiden

Geschreven door Tjebbe Kersten
Gepubliceerd op dinsdag 22 november 2011 19:03

Jan Wannet en Tjebbe Kersten onderscheiden

Zaterdag 19 november was een bijzondere dag voor de Huissense Gilden.

Tijdens de plechtige investituur van de Nobele Orde van de papegay te Antwerpen werden twee Gildenbroeders onderscheiden. Jan Wannet, lid van de kanselarij der Orde en referendaris voor Gelderland, werd beëdigd als officier van de orde. Na het afleggen van de belofte, werd door de Grootmeester van de Orde , Graaf Henry Le Grelle, de degen opgelegd. Deze “ridderslag” is ontstaan uit een oud Germaans gebruik en is een bezegeling van de belofte.

Door dit ritueel wordt de officier opgenomen in een groep van gildenbroeders die niet alleen voor het vermaak en de sportbeoefening lid zijn van een gilde of een schutterij, maar ook de tradities van broederlijkheid en ridderlijke vriendschap in ere houden en verbreiden. 

Tjebbe Kersten ontving de onderscheiding van de Nobele orde van de papegay, in het zilver met een gouden papegay.  Deze eretekens worden alleen uitgereikt aan personen die zich inzetten om traditionele waarden en tradities in de Gilden en schutterijen te laten herleven en handhaven.

Tjebbe kreeg deze onderscheiding vanwege zijn inzet voor het kruisboogvendel Sint Joris en is de drijvende kracht achter het Sint Laurentiusgilde. Daarnaast is Tjebbe meerdere malen koning geweest en is keizer voor het leven.

Opgenomen worden in de Nobele Orde van de Papegay mag een zeer eervolle onderscheiding genoemd worden. Het symbool van de orde is een Koninkspapegay. Als onafhankelijk en autonoom instituut der verdiensten breidt het werkterrein van de Orde zich over heel Europa uit. De onderscheidingen in Antwerpen werden uitgereikt aan gildenbroeders van Gilden en schutterijen uit België, Duitsland, Frankrijk en Nederland.  Zie ook www.nobeleordepapegay.com.

Gildenhuissen.nl is de website van het St. Gangulphusgilde en het St. Laurentiusgilde binnen de stad Huissen
© 2012, Alle rechten voorbehouden

Deze website is het best te bekijken in Google+ Chrome, Mozilla Firefox 3- of Microsoft Internet Explorer 9 of hoger