HTML4

Nieuwe koningen Gilden Huissen

Geschreven door Tjebbe Kersten
Gepubliceerd op maandag 26 juni 2017 11:06

Zondag 25 juni werd er koning geschoten door de Huissense Gilden. Voordat de gildebroeders zich in de strijd wierpen, hadden ze eerst hun traditionele gildemaaltijd. Tegen 14:00 waren de schutters bij het Raadhuisplein. Eerst ging de houten vogel naar boven. Op deze vogel mag iedere gildebroeder en “buitengewoon lid” van de gilden schieten.

Daarna was het de beurt aan de koningskandidaten. Bij de Huissense Gilden is het gebruikelijk dat als men koning wilt worden men er zich voor inschrijft. Dit is een van de zeer oude regels die de gilden nog altijd handhaven. Het Sint Laurentiusgilde schoot dit jaar als eerste. Er was 1 kandidaat, te weten Ivan Matthijssen. Na slechts 10 schoten wist Ivan de koningsklos eraf te schieten.

Daarna was de beurt aan het Sint Gangulphusgilde. Er waren 3 kandidaten te weten, Albert Janssen, William Saat en Jan Konning. Na 113 schoten wist William Saat het laatste stukje van de klos te schieten. Naast het koningschieten werd er ook door de jeugd van het Sint Antoniusvendel geschoten. Met een luchtgeweer schoten zij voor kampioen. Damy Stipkens werd winnaar. Hij mag zich een jaar lang kampioen noemen van het jeugdvendel Sint Antonius. 

Ivan en William

Koningschild na 130 jaar weer terug bij Gilden

Geschreven door Jan Wannet
Gepubliceerd op zondag 25 juni 2017 12:07

In juni 1887 besloten de gildebroeders veertien schilden te verkopen om van het geld het Sint Gangulphusbeeld dat nu nog steeds in de kerk staat te laten Pologrameren (beschilderen). Gelukkig was de toenmalige secretaris van het gilde zo alert om van de verkochte veertien exemplaren de namen van de koningen en koninginnen in het gildeboek te noteren. Dankzij deze opsomming weten we, dat het ging om schilden uit de periode 1686 – 1838.

Op 29 maart 2012 werd het op één na oudste schild uit deze  serie; namelijk dat van Reinier van Brink en Johanna Brinkman uit 1716 geveild in Hilversum. De ons onbekende koper betaalde er € 1.150,- voor. We werden daar indertijd op geattendeerd door Johan Oomen uit Eindhoven.

Dezelfde Johan Oomen nam in maart van dit jaar contact op met de Historische Kring. Hij wilde een schild dat hij ooit had gekocht bij een antiquair in Eindhoven beschikbaar stellen aan het museum. Toen hij hoorde, dat het St. Gangulphusgilde nog steeds bestaat was het voor hem duidelijk, dat het schild een plaats moet krijgen aan de oudste keten van dit gilde.

Van de veertien schilden die in 1887 werden verkocht bestaan er dus in elk geval nog twee waarvan er nu één terugkeert aan de keten van het Sint Gangulphusgilde en weer mede kan getuigen van de rijke historie van deze broederschap.

Schild 1781 site

Koningen 2016

Geschreven door Tjebbe Kersten
Gepubliceerd op maandag 27 juni 2016 19:14

Onder een dreigende weersvoorspelling vertrokken de gilden gekleed in regenjassen naar het schietterrein op het Raadshuisplein. Toen we op het Raadhuisplein arriveert, ging de zon bijna schijnen en hebben we het op een klein buitje na droog gehouden. Iedereen was enthousiast dat we weer met de 9 mm geweren konden schieten. De eerste vogel lag in now time aan de grond. De tweede vogel duurde iets langer.

Zo was het ook met het koningschieten. De klos van het Laurentiusgilde had 41 schoten nodig, die van het Gangulphusgilde 101 schoten. Bij het St. Laurentiusgilde was er maar 1 kandidaat, maar Ivan Matthijssen moest wel even laten zien dat hij de klos naar beneden kon schieten.

De Gangulphianen hadden 3 kandidaten, te weten William Saat, Albert Janssen en Henri Hermeling. Net voor het 100e schot werd het spannend. William Saat schot het merendeel van de klos weg en hij liet een splinter staan voor de volgende kandidaat. Henri Hermeling wist deze splinter niet naar beneden te schieten, echter Albert Janssen liet zich de kans niet ontglippen en schoot het laatste stukje naar beneden.

Bij de jeugd werd er geschoten om de beste schutter van de dag. Na 80 schoten wist Ole Kradolfer het laatste stukje weg te schieten.

 

 

 

 

 

 

 

  
Ivan Matthijssen                                                  Albert Janssen 

 

 

 

 

 

 

 

Ole Kradolfer

Kijk voor meer foto's bij media.

Open dag Huissense Gilden groot succes.

Geschreven door Jan Giesen
Gepubliceerd op zondag 03 april 2016 18:20

De open dag die de Huissense Gilden op zondag 3 april hebben georganiseerd was een groot succes. Tijdens deze dag werd ondermeer het Jeugdvendel St. Antonius gepresenteerd. Bij het St. Antoniusvendel is het voor het eerst mogelijk dat meisjes lid worden.

Omroep Gelderland was ook aanwezig en maakte een reporatage die hier te zien is:

http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2107770/Ook-meisjes-zijn-welkom-bij-de-Huissense-Gilden

 

 

Gilden ontsteken Eerste Paasdag Huissens Paasvuur

Geschreven door Jan Giesen
Gepubliceerd op woensdag 02 maart 2016 14:54

Paasvuur 2016Het is elk jaar weer een machtig mooi gezicht. De grote brandende houtstapel die op Eerste Paasdag hoog boven de dijk uit stijgt. Die dijk staat vol met mensen die komen kijken hoe de Gilden van St. Gangulphus en St. Laurentius het Huissens Paasvuur ontsteken. 

Het paasvuur is een oude traditie. Men viert hiermee dat de lente begint. Voor de gilden is dit ook het begin van het nieuwe gildeseizoen. Het Huissens Paasvuur staat naast voor het nieuwe, ook voor afscheid van het oude. Het unieke aan het Huissens Paasvuus is de duivelspop. Deze pop staat voor het kwade en de slechte dingen van het afgelopen jaar. Deze wordt bovenop de paasstapel geplaatst, zodat we met een schonen lei kunnen beginnen.

Wanneer de avond valt vertrekken de Huissense gilden in optocht naar de Stadskerk waar de fakkels ontstoken worden aan de paaskaars in de kerk. Met brandende fakkels, tromgeroffel en de duivelspop voorop trekken de gilden, onder grote belangstelling, naar de vuurstapel aan de Molenweide. Daar aangekomen zullen de beide koningen van de Huissense gilden het paasvuur ontsteken. Als de duivelspop, boven op de stapel, brandt dan zullen de vendeliers een vendelhulde brengen aan het toegestroomde publiek en aan hun koningen. 

Praktisch
Het Huissens Paasvuur vindt dit jaar werderom plaats op de Molenweide achter de tijdelijke Albert Heijn. Voor het publiek is ruim plaats achter de dranghekken en op de dijk, waar u goed zicht heeft op de overweldigende vlammen en de vendeliers. Om circa 21.00 uur zullen de gilden aankomen op de Molenweide en zal de stapel aangestoken worden. Dus

Huissens Paasvuur: Eerste Paasdag, 21.00 uur, Molenweide Huissen

Gildenhuissen.nl is de website van het St. Gangulphusgilde en het St. Laurentiusgilde binnen de stad Huissen
© 2012, Alle rechten voorbehouden

Deze website is het best te bekijken in Google+ Chrome, Mozilla Firefox 3- of Microsoft Internet Explorer 9 of hoger