HTML4

Koningen 2016

Geschreven door Tjebbe Kersten
Gepubliceerd op maandag 27 juni 2016 19:14

Onder een dreigende weersvoorspelling vertrokken de gilden gekleed in regenjassen naar het schietterrein op het Raadshuisplein. Toen we op het Raadhuisplein arriveert, ging de zon bijna schijnen en hebben we het op een klein buitje na droog gehouden. Iedereen was enthousiast dat we weer met de 9 mm geweren konden schieten. De eerste vogel lag in now time aan de grond. De tweede vogel duurde iets langer.

Zo was het ook met het koningschieten. De klos van het Laurentiusgilde had 41 schoten nodig, die van het Gangulphusgilde 101 schoten. Bij het St. Laurentiusgilde was er maar 1 kandidaat, maar Ivan Matthijssen moest wel even laten zien dat hij de klos naar beneden kon schieten.

De Gangulphianen hadden 3 kandidaten, te weten William Saat, Albert Janssen en Henri Hermeling. Net voor het 100e schot werd het spannend. William Saat schot het merendeel van de klos weg en hij liet een splinter staan voor de volgende kandidaat. Henri Hermeling wist deze splinter niet naar beneden te schieten, echter Albert Janssen liet zich de kans niet ontglippen en schoot het laatste stukje naar beneden.

Bij de jeugd werd er geschoten om de beste schutter van de dag. Na 80 schoten wist Ole Kradolfer het laatste stukje weg te schieten.

 

 

 

 

 

 

 

  
Ivan Matthijssen                                                  Albert Janssen 

 

 

 

 

 

 

 

Ole Kradolfer

Kijk voor meer foto's bij media.

Open dag Huissense Gilden groot succes.

Geschreven door Jan Giesen
Gepubliceerd op zondag 03 april 2016 18:20

De open dag die de Huissense Gilden op zondag 3 april hebben georganiseerd was een groot succes. Tijdens deze dag werd ondermeer het Jeugdvendel St. Antonius gepresenteerd. Bij het St. Antoniusvendel is het voor het eerst mogelijk dat meisjes lid worden.

Omroep Gelderland was ook aanwezig en maakte een reporatage die hier te zien is:

http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2107770/Ook-meisjes-zijn-welkom-bij-de-Huissense-Gilden

 

 

Gilden ontsteken Eerste Paasdag Huissens Paasvuur

Geschreven door Jan Giesen
Gepubliceerd op woensdag 02 maart 2016 14:54

Paasvuur 2016Het is elk jaar weer een machtig mooi gezicht. De grote brandende houtstapel die op Eerste Paasdag hoog boven de dijk uit stijgt. Die dijk staat vol met mensen die komen kijken hoe de Gilden van St. Gangulphus en St. Laurentius het Huissens Paasvuur ontsteken. 

Het paasvuur is een oude traditie. Men viert hiermee dat de lente begint. Voor de gilden is dit ook het begin van het nieuwe gildeseizoen. Het Huissens Paasvuur staat naast voor het nieuwe, ook voor afscheid van het oude. Het unieke aan het Huissens Paasvuus is de duivelspop. Deze pop staat voor het kwade en de slechte dingen van het afgelopen jaar. Deze wordt bovenop de paasstapel geplaatst, zodat we met een schonen lei kunnen beginnen.

Wanneer de avond valt vertrekken de Huissense gilden in optocht naar de Stadskerk waar de fakkels ontstoken worden aan de paaskaars in de kerk. Met brandende fakkels, tromgeroffel en de duivelspop voorop trekken de gilden, onder grote belangstelling, naar de vuurstapel aan de Molenweide. Daar aangekomen zullen de beide koningen van de Huissense gilden het paasvuur ontsteken. Als de duivelspop, boven op de stapel, brandt dan zullen de vendeliers een vendelhulde brengen aan het toegestroomde publiek en aan hun koningen. 

Praktisch
Het Huissens Paasvuur vindt dit jaar werderom plaats op de Molenweide achter de tijdelijke Albert Heijn. Voor het publiek is ruim plaats achter de dranghekken en op de dijk, waar u goed zicht heeft op de overweldigende vlammen en de vendeliers. Om circa 21.00 uur zullen de gilden aankomen op de Molenweide en zal de stapel aangestoken worden. Dus

Huissens Paasvuur: Eerste Paasdag, 21.00 uur, Molenweide Huissen

Huessense Kalender 2016

Geschreven door Tjebbe Kersten
Gepubliceerd op zaterdag 14 november 2015 14:44

kalender2016Het is een traditie geworden. Want ook voor 2016 heeft de Gilden weer een schitterende kalender gemaakt met prachtige afbeeldingen van Huissens in al zijn vormen. Zo hebben de samenstellers in der loop der jaren al heel wat moois van Huissen laten zien.

In deze editie, die ook weer geheel in kleur is uitgevoerd,is aandacht aan de omgeving besteed, evenals aan andere verenigingen. Mea Vota in volle pracht. Ook zijn de Huissense evenementen en Gilden bijeenkomsten vermeld en er is nog voldoende ruimte vrijgehouden voor eigen notities.

De kalender is een mooi cadeau voor iedereen die woont in Huissen en daarbuiten. Bovendien steunt u hiermee de Huissense Gilden. Met de opbrengst van de kalender worden de kostuums en het aloude erfgoed onderhouden. Ook voor de jeugdleden kunnen er nieuwe jeugdvaandels aangeschaft worden.

De kalender is te koop bij drukkerij Kuipers, Slijterij Degen en Primera in winkelcentrum De Brink, Stadsmuseum Hof van Hessen, en VVV Huissen. De kalender kost slechts € 5.00

 

Huissense gilden op NDR

Geschreven door Tjebbe Kersten
Gepubliceerd op maandag 31 augustus 2015 15:36

Op zondag 30 augustus is op de NDR de optocht van het Europees koningschieten uit Peine live op TV uitgezonden. Zo zijn de Huissense gilden en onze reisgenoot (Sint Jorisgilde uit Budel) op TV geweest.

 

Gildenhuissen.nl is de website van het St. Gangulphusgilde en het St. Laurentiusgilde binnen de stad Huissen
© 2012, Alle rechten voorbehouden

Deze website is het best te bekijken in Google+ Chrome, Mozilla Firefox 3- of Microsoft Internet Explorer 9 of hoger