HTML4

BENO BANNER SITUATIE KLEEFSEENCLAVE

kaartGelderland in 1502

Voor het Beleg en Ontzet van Huissen gaan we terug naar het jaar 1502. Het gebied wat nu Gelderland was grofweg volledig in handen van het Hertogdom Gelre. In het zuid-oosten grenste Gelre aan het Hertogdom van Kleef. Maar midden in het gebied van Karel van Gelre lag nog een stuk Kleef. Namelijk Huissen. (En volgens sommige bronnen was Zevenaar ook deel van Hertogdom Kleef)

Op de kaart hier rechts is dat alles goed te zien. Het bruine gebied is Gelre. Het Groene deel is Kleef. Het Hertogdom van Gelre heeft een groene vlek in het midden. Dat is Huissen.

 

BENO BANNER SITUATIE HUISSENIN1502

Huissen lag er in 1502 flink anders bij dan tegenwoordig. Zoals op de kaart over de slag te zien is liep de rijn een stuk dichterbij het stadje dan dat nu het geval is. Dit zorgde voor een uitbreide vis vangst. 

Tol
Maar niet alleen de vis had was de danken aan de rijn. Ook kon er tol geheven worden op die druk bevaren waterweg. Alleen ging dat geld niet naar Huissen, maar naar de Hertog. Het was een mooie inkomsten brond voor de man en dat zorgde ervoor dat Huissen erg aantrekkelijk was om in handen te krijgen.

BENO BANNER SITUATIE HERTOGKLEEF

Johan II van Kleef (1458-1521) volgde in 1481 zijn vader op als Hertog van Kleef en Graaf van Mark-Altena

Na zijn dood nam zijn zoon Johan III van Kleef het roer over.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BENO BANNER SITUATIE HERTOGGELRE

Karel van Gelre (1467 -1538) werd ook wel Karel van Egmond genoemd. Hij kreeg op 1492 het bewind over als Hertog van Gelre en Graaf van Zuthpen. Hij heeft tot in Groningen en Friesland geregeerd. Van Gelre wordt gezien als de laatste zelfstandige heerser in Nederland. 

In 1504 viel hij en Gelre viel in handen van de Habsburgers. Karel ging naar Antwerpen. Maar in 1505 keerde hij weer terug als Hertog. Zijn macht werd steeds groter. Maar toen zijn legerleider Maarten van Rossem Den Haag plunderde greep de Spaanse koning Karel V in.

Na de dood van Karel verviel Gelre aan  Hertog Willem V van Kleef kleinzoon van Johan II van Kleef. 

Karel ligt begraven in de Eusebiuskerk in Arnhem

Gildenhuissen.nl is de website van het St. Gangulphusgilde en het St. Laurentiusgilde binnen de stad Huissen
© 2012, Alle rechten voorbehouden

Deze website is het best te bekijken in Google+ Chrome, Mozilla Firefox 3- of Microsoft Internet Explorer 9 of hoger