HTML4

Huissense Gilden ontsteken Paasvuur in jubelend Huissen

Geschreven door Jan Giesen
Gepubliceerd op vrijdag 11 april 2014 15:46

GH 2013 04 PAASVUUR 001 SMALLOp zondag, Eerste Paasdag, 20 april 2014 ontsteken de Gilden van St. Gangulphus en St. Laurentius binnen de stad Huissen het paasvuur om te vieren dat de lente en daarmee het nieuwe jaar is begonnen. De gilden doen dit ieder jaar met veel grandeur. Maar dit jaar, de Huissen viert 700 jaar stad, is het extra bijzonder.

Duivelspop
Het Huissense paasvuur onderscheid zich van andere paasvuren omdat er in Huissen ook nog een duivelspop boven op het vuur wordt geplaatst. De duivelspop staat symbool voor het kwaad en door het verbranden van de pop zorgen de Huissense gilden ervoor dat men het jaar met een schone lei kan beginnen.

Met het vuur van de Paaskaars ontsteken de koningen het vuur.
Bij het vallen van de duisternis vertrekken de Gilden naar de stadskerk waar de fakkels worden ontstoken aan de paaskaars. Met brandende fakkels, tromgeroffel en de duivelspop voorop trekken de gilden, onder grote belangstelling, naar de vuurstapel. Waarna de koningen van de beide gilden het paasvuur zullen ontsteken. Als de pop die zich boven op de stapel bevind vlam vat zullen de vendeliers van de gilden een vendelhulde brengen aan hun koningen en het publiek.

Molenweide
Het paasvuur zal zoals ieder jaar plaats vinden op de Molenweide, achter de tijdelijke Albert Heijn, in Huissen. Om circa 21.00 zullen de gilden daar aankomen en wordt de stapel in aangestoken. Traditiegetrouw trekt het paasvuur honderden bezoekers, die de stapel vanaf de dijk bijzonder goed kunnen zien.

Beloken Pasen, oprichtingsdag van de gilden
Een week na het paasvuur, 27 april, is het beloken Pasen. De dag waarop de gilden hun oprichting vieren. De gilden zijn oorspronkelijk opgericht om de stad Huissen te beschermen. Het St. Gangulphusgilde vind zijn oorsprong al in 1441. Het jongere St. Laurentiusgilde is opgericht in 1661. Tegenwoordig werken de gilden nauw samen en hoewel zij hun militaire functie al verloren zijn zijn zij nog spring levend.

Jubilarissen
Tijdens Beloken Pasen eren de gildebroeders hun jubilarissen. Dit jaar hebben we er veel. Fits van Brummelen, Henk Bouwmeister, Wim Kersten en Ivan Matthijssen vieren dat ze al 25 jaar lid van de gilden zijn. Jan Könning viert zelfs dat hij zich al 50 jaar lang gildebroeder mag noemen. ­

Kom jij kijken? Meld dat dan op de onze Facebook Evenementenpagina

Gildenhuissen.nl is de website van het St. Gangulphusgilde en het St. Laurentiusgilde binnen de stad Huissen
© 2012, Alle rechten voorbehouden

Deze website is het best te bekijken in Google+ Chrome, Mozilla Firefox 3- of Microsoft Internet Explorer 9 of hoger