HTML4

Zondag 25 augustus: Kerkwijding

Geschreven door Jan Wannet en Jan Giesen
Gepubliceerd op donderdag 22 augustus 2013 14:51

kerkwijdingHet gildeseizoen loopt op z’n einde. Nog één verplichte optrekdag te gaan: Kerkwijding. Kerkwijding, het woord zegt het al, feestdag van de inwijding van de kerk. Vroeger was kerkwijding een uitgebreider kerkelijk feest.

In de Gildenboeken staat dat de Gilden de processie van kerkwijding begeleiden. Toch is dat niet zo lang geleden, in de jaren zestig van de vorige eeuw is deze processie afgeschaft. Wat overbleef is de vendelhulde aan de kerkelijke overheid door de Gilden. Volgens de traditie worden dan de Gildebroeders getrakteerd op een goede sigaar. Dat laatste is tegenwoordig wel veranderd, aangezien er bijna niemand meer rookt heeft de sigaar plaatsgemaakt voor een stukje chocolade. Ook lekker.

Kerkwijding dit jaar is aanstaande zondag. Hoewel dit dus het einde van de verplichte oprekdagen is, is dit nog niet het echte einde van het gildeseizoen. Volgende week zondag gaan we bijvoorbeeld nog naar Leuth. Daar is de federatiedag 2013. Meer van die dagen kunt u vinden in onze Agenda.

Gildenhuissen.nl is de website van het St. Gangulphusgilde en het St. Laurentiusgilde binnen de stad Huissen
© 2012, Alle rechten voorbehouden

Deze website is het best te bekijken in Google+ Chrome, Mozilla Firefox 3- of Microsoft Internet Explorer 9 of hoger