HTML4

Paasvuur: start van een nieuw begin.

Geschreven door Ivan Matthijssen
Gepubliceerd op maandag 01 april 2013 10:25

Vendelen bij paasvuur
Op 31 maart werd door onze Gilden het traditionele paasvuur ontstoken, een traditioneel vreugdevuur.

Na de rondgang door Huissen, waarbij het vuur van de paarskaars door de Gilden werd opgehaald in onze stadskerk,kon de duuvel bij aankomst op de stapelhout geplaats worden.

De koningen en jeugdkoning zette de stapel hierna in vuur en vlam. Het paasvuur was ontstoken en wachten was op het moment dat de duuvel vlam vatte. Lang hoefde men hierop niet te wachten, na een klein half uur staakte het kwaad het verzet en vatte de duuvel vlam.
Een gejuich van het toegestroomde publiek gaf dit duidelijk aan.

De vendeliers zwaaide het vaandel in het gebed als dank voor God, Koningin en Vaderland, waarbij de tamboers de trommen roerde,
en de koningen in dankbaarheid de vendelhulde in ontvangst namen. Het lied "aan u o koning der eeuwen" werd door de Gildebroeders uit volle borst gezongen, als dank voor het nieuwe begin. Of zoals een citaat een der onze gildebroeders "De duuvel heeft vlam gevat, de zonden zijn verbrand en men kan weer opnieuw beginnen" einde citaat. Met een voldaan gevoel keerde de Gilden Huiswaarts, tijd voor een nieuw begin, begin van het nieuwe Gilden seizoen!

{videobox}nO6Xm2w4xRs|Paasvuur 2013 gefilmd door Gerard Nijhuis|{/videobox}

 

Gildenhuissen.nl is de website van het St. Gangulphusgilde en het St. Laurentiusgilde binnen de stad Huissen
© 2012, Alle rechten voorbehouden

Deze website is het best te bekijken in Google+ Chrome, Mozilla Firefox 3- of Microsoft Internet Explorer 9 of hoger