HTML4

De Huissense Gilden ontsteken het paasvuur.

Geschreven door Tjebbe Kersten
Gepubliceerd op zondag 17 april 2011 19:53

Zoals elk jaar wordt op eerste Paasdag in Huissen het Paasvuur ontstoken. Het Paasvuur is een vreugdevuur dat ontstoken wordt, omdat de lente weer aangebroken is, en men de duistere winter weer achter de rug heeft. Deze traditie wordt niet alleen in Huissen gevierd, maar ook in veel plaatsen langs de Rijn en in de Achterhoek is deze traditie bekend. In Huissen wordt ook nog boven op het Paasvuur een duivelspop geplaatst die het symbool van het kwaad is. Door de verbranding van de pop (het kwaad) kan men met een schone lei het nieuwe jaar in.

Het Paasvuur wordt ontstoken bij de zogenaamde Molenkolk, aan het eind van het parkeerterrein achter de dijk. Bij het vallen van de duisternis vertrekken de Gilden hiervoor vanaf hun Gildenhuis naar de kerk waar fakkels worden ontstoken aan de paaskaars. Met brandende fakkels en de duivelspop gaan de Gilden door de stad, op naar de brandstapel. Om ongeveer 21:00 komen de gilden bij de brandstapel aan, en wordt de brandstapel aangestoken door de Koningen van de beide Gilden. Uitleg over de tradities die met het Paasvuur samenhangen wordt dan gegeven door Drs. J. H. F. Zweers.

Als dan uiteindelijk de duivelspop vlam vat, brengen de vendeliers van de Gilden een vendelhulde en zal het lied “aan U o koning der eeuwen” worden gezongen. Het geheel is de afgelopen jaren aldoor honderden mensen vanaf de dijk bijgewoond, en ook U bent hierbij van harte welkom.

 

Gildenhuissen.nl is de website van het St. Gangulphusgilde en het St. Laurentiusgilde binnen de stad Huissen
© 2012, Alle rechten voorbehouden

Deze website is het best te bekijken in Google+ Chrome, Mozilla Firefox 3- of Microsoft Internet Explorer 9 of hoger